Farger i boligen – råd og tips

Farger i boligen – hva er viktig å ta hensyn til ved valg av farger? Her kommer noen råd og tips.

Hvis du tar utgangspunkt i naturen, er ingenting tilfeldig når det gjelder fargebruk. Det er fasinerende å se hvor fint alle fargene passer sammen, enten det er i form av kontraster eller de går ton- i ton. Dette kan vi absolutt lære noe av, og ikke minst få inspirasjon av, når vi skal pusse opp boligen.

Duse rolige farger

 Hvordan velge farge

Når du skal velge farger i boligen din, er det viktig å spørre seg selv, ”hvilke farger trives jeg med?” Nye trendfarger kan være fint, men du bør ikke ene og alene velge ut i fra hva som er trendy. Det viktigste er å velge farger ut i fra hva du selv liker – det er jo tross alt du som skal leve og bo der!

Det er også viktig å tenke på hva slags rom du skal farge-sette. Er det et rom hvor det skal være ro eller et rom med mer aktivitet, kanskje et rom som kan gi deg inspirasjon? Noen farger kan virke beroligende, mens andre kan stimulere til aktivitet og kreativitet. Noen farger er kjølige og andre er varme.

Farger kan bidra til å få et rom til å virke større eller mindre, dette er også viktig å tenke på ved valg av farger og fargenyanser.

Farger for å fremheve

Du kan også bruke farger til å fremheve noe, f.eks et bilde, et møbel eller annet interiør. Mange tror at en hvit vegg er den beste bakgrunnen for å få fram et bilde, eller et møbel. Det er andre farger som gjør dette bedre, bl.a grått og svart. Du trenger ikke male et rom eller en hel vegg svart. Det kan bli spennende om du bare lager et svart felt bak en hylle for å fremheve det som står på hylla. Fargekontraster er også med på å fremheve.

Sterke farger – kontraster           

Grå bakgrunn fremhever sommerfugl klokke

En svart bakgrunn kan fremheve ting

Farger og lys

Farger påvirkes veldig av lys, enten det dreier seg om naturlig sollys eller lampelys. Dette er viktig å ta hensyn til når du skal velge farger i boligen. En farge kan se totalt forskjellig ut i to ulike stuer med forskjellig lys. Blant annet kan himmelretningen rommet vender(nord, sør, øst og vest) ha stor betydning for hvordan lyset påvirker fargen i rommet. Det er derfor viktig å male fargen på en mindre gipsplatebit o.l. for å sjekke hvordan den blir i det aktuelle rommet, på den aktuelle veggen, i både dagslys og lampelys.

Min lyserosa stue

Selv lærte jeg dette på verst tenkelig måte, og resultatet ble slett ikke bra! Vi skulle flytte inn i en ny tomannsbolig vi hadde bygget. Stue og kjøkken var sør-vestvendt og det var masse vinduer og mye lys som slapp inn. Når du bygger bolig er det mange avgjørelser og ta. Jeg hadde en liten baby og planleggingen av mitt eget bryllup samtidig med alle valg og avgjørelser i forbindelse med husbyggingen. På slutten av byggeprosessen, når jeg skulle velge farger i boligen, så valgte jeg samme farge i stue og kjøkken (åpen kjøkkenløsning)som jeg hadde i det huset jeg skulle flytte fra, litt kjedelig, men en nødløsning i kaoset. Dette var en varm lys farge som jeg var veldig fornøyd med! Jeg trodde den gang at en farge var en farge. Resultatet var at stua/kjøkkenet i vår nye tomannsbolig ble lyserosa i ettermiddags- og kveldssola!

Jeg husker veldig godt følelsen da jeg kom og fikk se den nye lyserosa stuen min, snakk om skuffelse, jeg hadde mest lyst til å begynne å grine! Jeg lærte der og da hvor mye lyset påvirker farger, og hvor viktig det er å prøve ut fargen der du skal ha den, i forskjellig lys – naturlig lys og lampelys, og i det naturlige lyset til forskjellige tider på dagen.

Jeg synes farger på interiør er utrolig spennende, og det er med på å definere den som bor der, skape et personlig hjem. Hvis du trenger råd og hjelp rundt fargevalg hjemme hos deg, hjelper deg gjerne. Ha en fin og fargerik dag.

For mer inspirasjon til interiørfarger klikk her.

 

 

 

Comments are closed.