Tips og råd om kjøkken

Trenger du tips og råd om hvordan du kan gjøre kjøkkenet ditt mer brukervennlig? Det er mange ting å tenke på når du skal planlegge ditt perfekte kjøkken. Det handler om å gjøre kjøkkenet så funksjonelt som mulig. Vi gir deg tipsene du trenger.

Hvor skal du plassere de ulike hvitevarene? Hvor mye plass trenger du for å bevege deg, og hvilke løsninger bør du unngå for å slippe irritasjon og frustrasjon i hverdagen? Det finnes mange gode tips til hvordan du kan få ditt kjøkken så funksjonelt som mulig, enten du skal bygge nytt eller pusse opp et gammelt kjøkken.

Arbeidstrekanten

Når man skal planlegge et kjøkken, er det viktig å tenke på det vi kaller ”arbeidstrekanten” på kjøkkenet. Det vil si avstanden mellom vask, kokesone og kjøleskap. Dette er tre viktige bruksområder/arbeidssoner på et kjøkken, og ”regelen” sier at det ikke bør være for lange avstander mellom disse områdene i denne såkalte arbeidstrekanten. Det er ikke noe man må følge, men absolutt smart å ha i bakhodet, spesielt hvis man tenker effektivitet på kjøkkenet.

Gjør det lettere for deg selv

For at du skal få en enklere hverdag på kjøkkenet, er det viktig å tenke på hva du skal plassere hvor. For å få den beste løsningen for deg, er det viktig å tenke på hvordan du jobber på kjøkkenet. Hvilken side av vasken vil du plassere oppvaskmaskinen? Kan andre passere om du står med oppvaskmaskindøren åpen, eller stenger det for passasje inn til kjøkkenet? Hvor er det enklest å ha glass, tallerkener og bestikk plassert med hensyn til når du rydder ut av oppvaskmaskinen. Hvor bør krydderet plasseres, skal det være i en skuff eller et skap? Hvordan få mest mulig uavbrutt arbeidsbenk? Dette er bare noen av de spørsmålene som dukker opp, og hvor man må tenke i gjennom hva som er det mest praktiske i forhold til hvordan du jobber på kjøkkenet ditt.

Et eksempel er at det i mange kjøkkenløsninger har vært laget en uttrekks-skjærefjøl rett over bestikkskuffen. Noen mente kanskje det var hensiktsmessig i sin tid, men hvor mye irritasjon har ikke det skapt når du må dytte skjærefjøla halvveis inn for å få ut noe av bestikkskuffen, samtidig som det faller smuler ned i skuffen.
Det kan være greit å ha en rådgiver som minner deg på mange av disse tingene, som jo er veldig lett å glemme i en større prosess, men som sparer deg for mye irritasjon senere.

Tenk elektrisk

Hvordan tenker du å plassere hvitevarer, stikkontakter og belysning? Det er viktig å ha dette klart for seg tidlig i prosessen, for ved nøye planlegging av stikkontakter og belysningspunkter kan du unngå flere unødvendige besøk av elektriker, og dermed spare penger. Det er utrolig dumt å ha for lite stikkontakter på et kjøkken. En ting er å ha stikkontakter til alle hvitevarer men man har gjerne endel elektriske kjøkkenredskaper som trenger strøm, så også her er det viktig å tenke gjennom med hva og hvordan du jobber på kjøkkenet ditt. Sørg for å ha lett tilgjengelige stikkontakter der det trengs på kjøkkenet.

En titt i sikringsskapet er også lurt i forbindelse med kjøkken-planleggingen. Skal du gå fra en vanlig komfyr til en todelt med ovn og koketopp, eller fra en keramisk koketopp til en induksjonstopp, er også dette viktig å ta høyde for i sikringsskapet. Har sikringene dine høy nok kurs til å tåle det? Veldig dumt hvis sikringene ryker midt i julemiddagen eller hver gang du setter på vannkokeren o.l.

Hvordan belysning skal du ha på kjøkkenet ditt. Belysning kan jo blant annet deles inn i arbeidslys, allmenbelysning og stemningslys. Godt arbeidslys er viktig der du står og jobber, gjør det lettere å jobbe, og ikke minst lettere å lese oppskrifter.
Allmenbelysning er belysning som gir lys til rommet generelt, og her finnes det ulike måter å løse det på. Noen har spotter i taket, andre velger en lampe over kjøkkenbordet eller en slags kuppel i taket. Stemningslys, er lys man ønsker å ha når det ikke jobbes på kjøkkenet, når man er et annet sted i huset eller man sitter og prater og koser seg på kjøkkenet. Det kan være egne lamper som kun har denne funksjonen, men det kan også oppnås ved å velge dimmere på allmenbelysningen, spotter under overskapene og i vitrineskap o.l.

Hva med ventilator, hvilken ventilator er riktig for ditt kjøkken? Ventilatoren har en viktig funksjon på kjøkkenet, nemlig å fjerne fett og lukt fra rommet. Har du en åpen kjøkkenløsning eller er det et lukket kjøkken? Bor du i leilighet og må tenke på om du må ha ventilator som passer til et sentralventilasjonssystem, ventilator med kullfilter, eller kan du ha en ventilator med såkalt utluft, dvs. som trekker mat-osen rett ut i friluft.

Dette er noen av spørsmålene som dukker opp når du skal planlegge et kjøkken, og som vi ved å komme hjem til deg på befaring, kan være med å avdekke og gi deg riktig veiledning rundt.