Familieaktiviteter på kjøkkenet

Åpen kjøkkenløsning

Åpen kjøkkenløsning eller ikke? Mange som skal pusse opp kjøkkenet, vil nok vurdere åpen kjøkkenløsning. Blir det mye synlig rot?  Vil det bli matlukt ut i huset? Det dukker gjerne opp endel spørsmål rundt dette med åpen kjøkkenløsning. Dette er noe av det jeg kan være behjelpelig med.

Min første bolig

For 16 år siden kjøpte jeg min første bolig, et eldre rekkehus fra 60-tallet. Det var et rekkehus med mange små rom, og selvfølgelig et lite og lukket kjøkken. Det var vanligere før i tiden å stue vekk husmoren på kjøkkenet. Hun skulle lage middag og andre måltider, mens far leste avisen og barna holdt på med sitt. Sånn ville ikke jeg ha det – jeg ville ha en åpen kjøkkenløsning!

 

Jeg tok frem slegge og brekkjern og gikk løs på veggen inn mot stua. Selvsagt etter å ha forsikret meg om at det faktisk lot seg gjøre. Jeg måtte sjekke at det ikke var en bærevegg, og hvis så var, hva måtte jeg så gjøre? Jeg åpnet opp – laget en åpen kjøkkenløsning, og fikk gjennomlysning fra stua og kjøkkenet. Det ble lettere å puste, et lysere og hyggeligere rom. Det ble et rom hvor matlaging, sosialt samvær og gode samtaler gikk hånd i hånd. Siden har jeg bodd i to andre hus, hvor jeg også har valgt en åpen kjøkkenløsning inn mot stue/spisestue.

Åpen kjøkkenløsning skaper et «hjerte i huset”

Jeg mener selv at kjøkkenet er ”hjertet” i huset/leiligheten, det er der det pulserer. Kjøkkenet er en naturlig møteplass for de som bor der. Ved å åpne opp til en åpen kjøkkenløsning blir det større plass og mer lys. Det blir et allrom – et rom alle kan trives i. Hjemme hos meg er det i området med den åpne kjøkkenløsningen ungene setter seg når de kommer hjem fra skolen. Her foregår det hjelp med lekser, mens jeg eller mannen min forbereder middag. Her får vi vite hva som har skjedd på skolen enten det er bra eller dårlig. Her sitter barna med nettbrett eller andre hobbyer, mens vi er i nærheten.

Det er derfor det så viktig å investere litt ekstra når du skal planlegge ditt nye kjøkken, det skal jo være et rom der alle i huset trives. Den åpne kjøkkenløsningen innbyr til at det blir mer sosialt, enten det er med barna, eller med venner som kommer på besøk. Når vi får middagsgjester, er det sjelden at middagen er helt klar når gjestene kommer. Det er da fint å ha en åpen kjøkkenløsning, så vi kan snakke med gjestene samtidig som vi gjør den siste finishen på middagen.

Jeg hører ofte folk komme med utsagn som «da må jeg ha det ryddig hele tiden», eller «da blir det matlukt i hele huset» osv…

Her kan det være godt med gode råd og litt hjelp, for det trenger ikke være sånn. Med riktig ventilator og riktig bruk av denne vil det fungere bra med en åpen kjøkkenløsning. Når det gjelder rot på kjøkkenet, så trenger det ikke bli så mye rot hvis du har fått laget en god og funksjonell åpen kjøkkenløsning. Planlegg en plass på kjøkkenet hvor det kan stå litt rot uten at det synes så godt i fra stua 😉 . Det er flere måter å åpne opp til åpen kjøkkenløsning, enten du velger å åpne helt opp, eller du finner ulike smarte løsninger med en delvis åpen kjøkkenløsning.

Sparringspartner og rådgiver

Viktigst av alt er å vurdere hvilken funksjon kjøkkenet skal ha hjemme hos deg/dere, og planlegge det nye kjøkkenet på bakgrunn av dette. Mange føler seg usikre i denne prosessen, og ønsker seg en sparringspartner – en å lufte tanker og ideer med. En nøytral sparringspartner som kan komme med gode råd og løsninger underveis. En som kan gjøre prosessen frem mot den nye kjøkkenløsningen lettere, og ikke minst, sørge best mulig løsning for deg som bor der. En annen ting å tenke på er at du faktisk kan spare penger på bunnlinja ved å bruke en fagperson som kan komme med råd og gode forslag til løsninger – løsninger som kan bli rimeligere for deg.

Er du en av de som har behov for et nytt kjøkken, men som utsetter dette fordi du gruer dere til denne prosessen, så hjelper jeg gjerne til. Ta kontakt her, så avtaler vi et møte.

Comments are closed.